İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Onbirinci Proje Çağrısı

02 Ağustos 2024

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) tarafından gerçekleştirilen 11. Proje Çağrısı çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü olarak hazırlanan "Free Zone Training Program for Internationalization of SMEs" başlıklı proje teklifi, nihai desteklenecek projeler listesine dahil edilmiştir.

Projenin ilk safhasında, serbest bölge uygulama örneklerinin incelenmesi ve Serbest Bölge İdareleri ile görüşmeler gerçekleştirilmesi kapsamında, 15-18 Temmuz 2024 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde; Dubai Dünya Ticaret Merkezi, Uluslararası Serbest Bölge Otoritesi (IFZA), Jebel Ali Serbest Bölgesi (JAFZA), Dubai Silicon Oasis (DSO), ve Abu Dabi şehrinde; Abu Dabi Havalimanı Serbest Bölgesi (ADAFZ) ile Khalifa Ekonomik Bölgesi Abu Dabi (KEZAD) olmak üzere 6 farklı serbest bölgeye saha ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

Gerçekleştirilen toplantılarda, ilgili serbest bölgelerde ve Türkiye serbest bölgelerindeki yatırım imkân ve süreçleri hakkında istişarelerde bulunulmuştur. Ayrıca, iki ülke arasında serbest bölgeler özelinde gerçekleştirilebilecek muhtemel iş birlikleri ve yatırım imkanlarının yanı sıra, KOBİ'lerin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerindeki serbest bölgelerden faydalanmalarının kolaylaştırılması konusunda fikir alışverişinde bulunulmuştur. İlave olarak, KOBİ’lerin uluslararasılaşmaları sırasında yaşadıkları problemlerin tespit edilmesi, serbest bölge idareleri ve serbest bölgelerin KOBİ’lere sağladıkları hizmetler hakkında bilgi edinilmesi amaçlarıyla proje kapsamında anket düzenlenmiştir. Toplantılarda, Birleşik Arap Emirlikleri Serbest Bölge İdareleri tarafından Türkiye Serbest Bölgeleri ve Türkiye'ye serbest bölge yatırımları gerçekleştirilmesi hususunda memnun edici bir ilgi ile karşılaşılmıştır.